kapcsolat kapcsolat kapcsolat kapcsolat
gravitációs gerincnyújtó pad header
Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Főosztálya
egyes gravitációs padjainkat
orvostechnikai eszközként regisztrálta.
(HU/CA01/41133/14)

Kérdések és válaszok a gravitációs gerincnyújtó padokról

Kattintson a + jelre, vagy a kérdésre az olvasáshoz!

gravitációs pad Mennyi ideig kell fordított testhelyzetben lenni a gravitációs padon?

Minimálisan legalább 3-5 percre van szükség, hogy hatékonyan elkezdjenek tehermentesülni az ízületek. Függ azonban attól is, milyen gyorsan képesek ellazulni az izmai. Fontos a nyújtás során, hogy folyamatosan figyelje teste reakcióját, és ne feledje, hogy a gravitációs gerincnyújtó pad használatának a kikapcsolódás és a relaxálás érzését kell jelenteni.

A kezdők megkönnyítik a rutinszerzést a gravitációs padon, ha 1-2 perc nyújtással kezdenek, így élvezik a kellemes, jóleső érzést, és jól érzik magukat. Ne feledje, hogy a nyújtás olyan, mint egy edzésprogram. Tartsa be a fokozatosság elvét, és ha fájdalom, vagy kellemetlen érzés jelentkezik, csökkentse a szöget vagy az időtartamot. Ilyenkor jöjjön vissza vízszintes helyzetbe és pihenjen, vagy hagyja abba a nyújtást. Inkább egy kisebb dőlésszögben töltsön el több időt a gerincnyújtó padon, amit fokozatosan emeljen 10-15 percre. Találja meg azt a szöget, ami kényelmes, komfortos és egy jóleső nyújtózkodás érzetét adja. Túlnyújtás esetén izomláza lehet, ami a következő használatkor gátolja abban, hogy teste reakcióját pontosan érzékelje.

gravitációs gerincnyújtó pad Milyen gyakran kell használni a gerincnyújtó padot?

A maximális eredmény érdekében javasoljuk, hogy használja a KiroMED gravitációs padokat rutinszerűen naponta, akár többször is. A gravitációs gerincnyújtó pad nagyszerű reggeli ébresztésnek, este pedig hozzásegít a pihentető éjszakai alváshoz.

Használhatja fitness edzés kiegészítéseként a megdolgoztatott hát, derék, csípő és lábak nyújtására, vagy egyszerűen használja a hátfájás és izomfeszültség megszüntetésére.

gravitációs pad Milyen dőlésszögben használjam?

Kezdőknek ajánlott egy enyhe szögben kezdeni (kb.: 20-30 fokos vízszintes túli) az első hetekben, amíg nem lesz teljesen megszokott és komfortos érzés a gravitációs nyújtópad használata. A teljes ellazuláshoz a testnek meg kell szoknia ezt a szöget, mielőtt egy nagyobb dőlésszögre váltunk.

20-30 fok: Ebben a szögben már nyúlnak az izmok, szalagok, jobb lesz a vérkeringés és a nyirokáramlás.

60 fok: Egy orvosi vizsgálat szerint - ahol műtéti úton ültettek be nyomásérzékelőt a harmadik ágyéki csigolyához - a beteg testsúlyának 60%-ára van szükség ahhoz, hogy a lumbális szakaszt megfelelő intenzitással nyújtsuk meg. Ez nagyjából megfelel a KiroMed gravitációs gerincnyújtó pad 60 fokos dőlésszögének. Ebben a pozícióban megtapasztalhatja a gravitációs pad előnyeit a deréktájéki fájdalmak megszüntetésében, a szalagok és izmok ellazulásában.

90 fok: Bár a 90 fok nem szükséges ahhoz, hogy megtapasztalja a gerincoszlop teljes tehermentesítését, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók fele élvezi a teljesen függőleges szabad lógás élményét és a nyújtásnak azt a lehetőségét, amit a gravitációs pad ebben a szögben kínál.

Szaggatott vontató: (felváltva 20-30 másodpercig a kívánt dőlésszög, majd vízszintes állapot váltogatva) vagy oszcilláció (ritmikus ringató oda-vissza) valójában a "preferált" módszerek változatosabbá tételére, relaxációra és a csigolyák közti salakanyag eltávolítására való.

gravitációs pad Nem vagyok hozzászokva a fordított testhelyzethez. Nem lesz kellemetlen a nyomás a fejemben?

Természetesen az első alkalmakkor ez egy furcsa érzés lesz, hiszen ahhoz szoktunk, hogy a fejünk fent van. Fokozatosan kell hozzászoktatni a testünket ehhez a fordított állapothoz a gravitációs padon. Valószínűleg úgy fogja érezni, nyomás van a fejében és kipirul az arca. A bőrpír a fokozott véráramlásnak és a hajszálerek kitágulásának az eredménye, ami ténylegesen több oxigént szállít az agyba, a szemekhez, a bőrhöz és a hajhagymákhoz is. A nyomásérzet valójában a koponyán kívül történik az arc és a szemek tájékán. A koponyán belül vannak kompenzáló nyomások.

A megnövekedett vérellátás tápanyagokat, oxigént juttat az agyba. Egy tanulmány kimutatta, hogy az agyműködés 7%-kal gyorsabb és 14%-kal pontosabb, míg Ön a gravitációs padon fordított helyzetben van! Bármilyen kellemetlen érzetet okoz a felületi nyomásváltozás, rendszerint ez idővel csökken, ahogy megszokja a fordított testhelyzetet. Ha Ön kezdő és kényelmetlen ez a testhelyzet, ne okozzon problémát, egyszerűen jöjjön vissza vízszintes állapotba és pihenjen egy kicsit. Ezt nevezik „szakaszos” gravitációs nyújtásnak és ez egy nagyon hatékony módja annak, hogy segítsen megszokni a fordított világot. Próbálja ki az „oszcillációt” is, mely a ritmikus ringató mozgatás oda-vissza, és ez egy jó módszer a relaxáláshoz és a gravitációs gerincnyújtó pad használatának megszokásához.

gerincnyújtó pad Előfordul, hogy amikor a fordított testhelyzetből visszaérkezem, fáj a hátam. Ez normális dolog?

A hátfájásnak ilyenkor több oka lehet. Az egyik oka az lehet, hogy hirtelen és hosszú ideig nyújtotta a hátizmait. Kezelje úgy a gerincnyújtást, mint egy edzés programot, hiszen az is. Olyan szalagokat, izmokat dolgoztatunk meg a nyújtással egy fordított testhelyzetben, amit alaphelyzetben nem nagyon használunk. Tartsa be a fokozatosság elvét, egyébként úgy járhat, mint a hírtelen edzéssel: izomláz léphet fel, melyet fájdalomnak érez majd.

A másik ok lehet, hogy túl gyorsan tér vissza álló helyzetbe: amikor a gravitációs padon fordított testhelyzetben megnyújtjuk a gerincoszlopot, a csigolyák eltávolodnak egymástól, és felszabadulnak a nyomás alól az addig nyomás alatt lévő idegek. Amikor visszaérkezünk álló helyzetbe, ugyanúgy nyomás alá kerül a gerincoszlop és terheljük a csigolyákat. Ha túl gyorsan történik meg a visszaérkezés, lehet, hogy bizonyos nyomás alatt lévő idegek hírtelen kapnak fokozottabb nyomást, ami járhat kellemetlen érzéssel. Azt ajánlom, hogy leszállás előtt egy kisebb dőlésszögben (30-40 fok) pihenjen egy pár percet, vízszintes pozícióban feküdjön még egy keveset a gravitációs padon, hogy a gerincet ne érje hirtelen összenyomó hatás. Lassan, fokozatosan térjen vissza az alapállapotba.

Ne feledje, ha rendkívüli fájdalmat tapasztal a kezelés során, hagyja abba a kezelést és beszéljen kezelőorvosával!

plusz jel Egészségügyi kockázata van-e a gravitációs nyújtópad használatának?

A gravitációs gerincnyújtó pad terápiás rendszere kedvező hatással van a szervezetre. Helyesen és a szabályokat betartva semmivel sem kockázatosabb, mint bármely más fitness eszköz használata.

Vannak azonban olyan egészségügyi problémák, melyeknél fokozott a kockázat, illetve nem javasolt a használat. Az alábbi listánk nem teljes, minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, hiszen ő ismeri a részletes egészségi állapotát, kórelőzményeit és az esetleg folyamatosan szedett gyógyszerek hatását.

plusz jel Ha valakinek összenőtt csigolyái vannak, használhatja-e a gravitációs gerincnyújtó padot?

Sok fajtája van a fúziós műtéteknek. Néhány beteg tapasztalata szerint segít a gerincnyújtó pad használata. Azt javasoljuk, akinek fúziós műtéte volt feltétlenül konzultáljon az orvosával, mielőtt gerincnyújtó padot kezdene használni.

gravitációs pad Gerincferdülés esetén használ-e a gerincnyújtó pad?

Általánosságban azt lehet mondani, minél hamarabb kezdje el használni a gerincnyújtó padot. A fordított gerincnyújtás segít lassítani a scoliosis hatásait, és esetleg vissza is fordítható ez az állapot. Bármely életkorban hasznos, de különösen mielőtt a csontok teljesen megkeményednek 12-16 éves korban. Ebben az esetben a gyermek a gerincnyújtó pad használatához felnőtt segítségét igényli.

A scoliosisnak (gerincferdülésnek) sok oka lehet. A legtöbb gyermekkori gerincferdülés csontrendellenesség vagy meszesedéses betegség, melyekre nagyon jó hatással van a gravitációs gerincnyújtó pad használata. Néhány ok problematikus lehet a gerincnyújtó pad használatát illetően (csont-fertőzés, a rák, kompressziós törés). Itt is azt javasoljuk, kérdezze meg kezelőorvosát, nincs-e valamilyen kizáró ok.

plusz jel Elkezdtem használni a gerincnyújtó padot, és visszaérkezéskor szédülök. Miért?

Ezekben az esetekben ismételten felhívjuk a figyelmet a fokozatosság betartására. A fordított testhelyzetből való visszaérkezéskor lassan kerüljünk alapállapotban a gravitációs padon, hagyjunk időt a szervezetünknek visszarendeződni az eredeti állapothoz, pihenjünk vízszintes helyzetben, és lassan térjünk vissza alapállásba. Egy pár alkalom után el fog múlni a szédülés, hozzászokik szervezetünk a megváltozott testhelyzethez, véráramláshoz.

plusz jel 10 A leggyakoribb esetek, amikor nem javasolt a gerincnyújtó pad használata:
 • gerinctájéki tumor
 • szürkehályog, zöldhályog, levált szemideg hártya, valamint kötőhártya gyulladás
 • terhesség második szakasza
 • ágyék- és hasi sérv
 • szív- és keringési problémák
 • beépített szívritmus szabályozó
 • magas vérnyomás, meglévő stroke, agyi keringési probléma
 • gerincsérülés, gerincvelői sérülések
 • csontritkulás, gyógyulatlan törés, orvosi protézis
 • vérrögképződést gátló gyógyszerek szedése, beleértve a magas dózisú aszpirin szedését is
 • reuma, köszvény, izületi gyulladás
 • rosszindulatú daganat
 • középfülgyulladás
 • kizáródott porckorongsérv
 • lázas, gyulladásos állapot
 • kezeletlen magas vérnyomás (A gyógyszerrel beállított vérnyomás már lehetővé teszi a gravitációs pad használatát)
 • csontvelőgyulladás
 • heveny ideggyök gyulladás (acut radiculitis)
 • TBC
 • TIA
 • extrém túlsúly


telefon ikon
Elérhetőségeink
felhívás ikon
Felhívás
Gyógymasszőrök, csontkovácsok figyelem! Viszonteladókat, forgalmazókat keresünk!
Kérjük, elérhetőségeinken keressen minket!
social ikon
Lájkoljon minket!